Kosten, investeringen, kleinschaligheids-investeringsaftrek (KIA)

De economie draait weer op volle toeren en als zelfstandige profiteer je daar als het goed is van mee. In dat geval is het nu een goed moment om voor te sorteren op je belastingaanslag over 2021. Door nog vóór 31 december te investeren in nieuwe bedrijfsmiddelen (gereedschap, nieuwe laptop, ergonomische bureaustoel en bureau) kom je mogelijk in aanmerking voor de kleinschaligheidsinvesteringsaftrek.

Hoe hoger je winst, des te meer belasting je betaalt. Als je als zelfstandige belasting moet betalen is dat een goed teken. Het betekent dat het lekker loopt qua opdrachten.
Voorsorteren op hogere aanslag
Sowieso is het altijd slim om voor te sorteren op je belastingen. Een goed jaar betekent in de regel een hogere aanslag. Dat geld moet je opzijzetten. Tegelijkertijd zijn er ook een aantal fiscale instrumenten om het bedrag dat je straks moet betalen te temperen. Naast de kleinschaligheidsinvesteringsaftrek zijn de bekendste de fiscale oudedagsreserve (for) en lijfrentesparen voor je pensioen. In essentie is dat het verschil tussen loondienst en zelfstandigheid: als werknemer is alles voor je geregeld en betaal je loonbelasting; als zelfstandige ontvang je een brutobedrag en zijn er tal van draaiknoppen waarmee je de hoogte van je aanslag kunt beïnvloeden.
Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek
Er zijn slimme manieren om ervoor te zorgen dat de belastingaanslag omlaaggaat. Investeren in bedrijfsmiddelen is er één van. Dat zit zo: zakelijke kosten mag je aftrekken van je omzet. Het verlaagt je winst. Daarbij maakt de Belastingdienst een onderscheid tussen (vaste) kosten, zoals huur of een leasecontract, en investeringen in bedrijfsmiddelen. Het gaat hierbij om zaken die je nodig hebt om producten te maken of diensten te verlenen. Denk aan machines, gereedschap, apparatuur, laptop of transportmiddelen.

Bij een bedrijfsmiddel met een lage aanschafwaarde (exclusief btw minder dan € 450) mag je het bedrag in één keer aftrekken als kosten. Maar let op! Een aantal kleine investeringen bij elkaar kan worden aangemerkt als één bedrijfsmiddel. Bijvoorbeeld een laptop van minder dan € 450, waarbij je een extra beeldscherm, muis en toetsenbord koopt.
Bij bedrijfsmiddelen met een hogere aanschafwaarde moet je het aankoopbedrag afschrijven. Dat houdt in dat je de kosten verdeelt over de jaren waarin je het bedrijfsmiddel gebruikt, waarbij je ook nog rekening moet houden met de restwaarde. De afschrijving is per jaar maximaal 20% van de aanschafkosten van het bedrijfsmiddel.

Als je in een jaar voor meer dan € 2400 investeert in bedrijfsmiddelen heb je recht op kleinschaligheidsinvesteringsaftrek. Tot maximaal 28% van het investeringsbedrag kun je als extra aftrekpost opvoeren. Bedrijfsmiddelen met een aanschafwaarde van minder dan € 450 komen niet in aanmerking voor kleinschaligheidsinvesteringsaftrek.
Drempel
Die drempel van € 2401 is een belangrijke. Heb je de afgelopen maanden al een aantal bedrijfsmiddelen aangeschaft, dan kan het slim zijn om vóór het eind van het jaar een extra investering te doen. Een voorbeeld: je hebt al € 1600 uitgegeven aan een nieuwe machine. Voor de besturing maak je gebruik van ontwerpsoftware. Op een nieuwe computer werkt dat net wat lekkerder. Voor € 1200 heb je een mooie desktopcomputer met krachtige processor. Je huidige computer is alweer vijf jaar oud. Omdat je in totaal € 2800 hebt geïnvesteerd, levert dat dankzij de kleinschaligheidsinvesteringsaftrek een aftrekpost op van (€ 2800 x 28% =) € 784. Wacht je tot 1 januari 2022 dan loop je dat voordeel mis, terwijl de vervanging van je desktop er toch al aankomt.

Het is ingewikkelde materie, maar ook weer eenvoudig voor wie erin thuis is. Daarom is het zo fijn en belangrijk om voor je boekhouding en belastingzaken terug te kunnen vallen op een administratiekantoor dat met je meedenkt en meer doet dan de aangifte.
NOAB KEURMERK
NOAB staat voor de Nederlandse Orde van Administratie- en Belastingdeskundigen. Het is dé brancheorganisatie voor administratiekantoren en belastingadvieskantoren die zich richten op zzp’ers en mkb’ers. Bij NOAB zijn ongeveer 1.000 kantoren aangesloten. Het advies dat je krijgt is altijd actueel en van hoge  [1]kwaliteit. Zo fungeert jouw NOAB-kantoor als jouw verlengstuk en vraagbaak voor financiële en fiscale zaken. NOAB Keurmerk [2], voor deskundig en betrouwbaar financieel advies of hulp bij je boekhouding. Vind een NOAB-kantoor bij jou in de buurt.

[searchOffice]

Bron: deZzp.nl [3]

Ga naar de kennisbank voor alle blogs en verhalen [4].

[1] https://www.noabkeurmerk.nl/
[2] https://www.noabkeurmerk.nl/
[3] https://www.dezzp.nl/kosten-investeringen-kleinschaligheidsinvesteringsaftrek-kia/
[4] https://noab.nl/kennisbank/

Dit bericht wordt verzorgd door NOAB. BASO is NOAB gecertificeerd.

11 november 2021 | NOAB

BASO is een NOAB gecertificeerd administratiekantoor.