Je boekhouder automatiseert: ga je mee of niet?

Als jouw boekhouder aankondigt te gaan automatiseren, sta jij als ondernemer voor een belangrijke keuze: ga je mee of niet? Wat levert digitaal werken met de boekhouder jou op? Wij delen vijf overwegingen bij het maken van jouw keuze.

1. Wil je efficiënter werken?
Administratieve processen lenen zich in de regel uitstekend voor automatisering. Lever je gegevens handmatig aan? Dan is een foutje snel gemaakt. Bovendien kost handmatige aanlevering veel tijd, die je natuurlijk liever aan ondernemen besteedt. Als je online gaat samenwerken met jouw boekhouder, kun je gegevens digitaal aanleveren. Denk bijvoorbeeld aan het rechtstreeks invoeren van loonmutaties, het digitaal aanleveren van bonnetjes en het elektronisch versturen van facturen. Dat is sneller, minder foutgevoelig en een stuk efficiënter.

2. Wil je inzicht in actuele cijfers, trends en ontwikkelingen?
Vraag je jouw boekhouder regelmatig om tussentijdse cijfers? Als je digitaal samenwerkt met je boekhouder en de cijfers van jouw onderneming tijdig aanlevert, dan is je administratie altijd actueel. Mogelijk biedt jouw boekhouder ook een online dashboard aan, waarmee je real time inzicht hebt in bijvoorbeeld jouw omzet, marge en openstaande posten. En soms kunnen die ook worden vergeleken met de branche. Zo weet je op elk moment precies hoe jouw onderneming er voor staat en kun je sturen op actuele cijfers. Is het fiscaal gezien verstandig om een investering te doen of kun je die beter nog even uitstellen?

3. Ben je bereid om tijd te investeren in het aanleren van een digitale werkwijze?
Niet alle ondernemers staan te springen om processen te automatiseren. Verandering kan weerstand oproepen. Zeker als je jarenlang gewend bent om op een bepaalde manier te werken. Heb je personeel in dienst? Dan zul je ook je medewerkers moeten motiveren om mee te gaan in de verandering. Dat kost tijd, maar die investering betaalt zich uiteindelijk terug. Bovendien zijn de digitale oplossingen van softwareleveranciers steeds toegankelijker en laagdrempeliger. Zie je op tegen de verandering? Bespreek je twijfels met je boekhouder. Vraag eventueel om een demo of vraag de softwareleverancier om een training.

4. Kun je tijdig gegevens aanleveren?
Om gebruik te kunnen maken van een dashboard met real time inzichten, dien jij ervoor te zorgen dat de administratieve gegevens van jouw onderneming tijdig worden aangeleverd.
Tip: maak het jezelf (en je boekhouder) makkelijker met een koppeling tussen jouw zakelijke bankrekening en de boekhoudsoftware. Met een bankkoppeling worden bankmutaties automatisch ingelezen. Dat betekent dat je geen bankafschriften of MT940-bestanden meer hoeft aan te leveren. Je boekhouder kan dit voor je regelen.

5. Heb je behoefte aan strategisch advies?
Digitaal kan de administratie sneller en efficiënter worden verwerkt, waardoor jouw adviseur meer tijd overhoudt om met je mee te denken over de koers van jouw onderneming. En doordat je actueel inzicht hebt in trends en ontwikkelingen, kan jouw vertrouwd adviseur de rol van sparringpartner gaan vervullen. Zo sta je sterker in het nemen van strategische besluiten.

Meer weten?
Wil je meer tijd kunnen besteden aan jouw onderneming? Zoek een betrouwbare partner voor financieel en fiscaal advies, die jouw business begrijpt, financiële cijfers inkleurt en met je meedenkt over zakelijke beslissingen:


Ga naar de kennisbank voor alle blogs en verhalen.

Het bericht Je boekhouder automatiseert: ga je mee of niet? verscheen eerst op NOAB.

Dit bericht wordt verzorgd door NOAB. BASO is NOAB gecertificeerd.

26 maart 2021 | NOAB

BASO is een NOAB gecertificeerd administratiekantoor.