Slimme aftrekposten om je jaar (toch) goed te eindigen

Met deze slimme belastingtips kun je zorgen dat je over 2020 een lagere aanslag inkomstenbelasting krijgt. En was 2020 door corona niet zo’n goed jaar? Dan kun je tot 31 december bijzonder uitstel van betaling aanvragen. Het eind van het jaar is een periode van afsluiten en vooruitkijken. Als zelfstandige is december ook de maand dat je met slimme uitgaven je belastingaanslag over 2020 kunt dempen.

1. Kosten

2020 heeft veel van ieders ondernemersvaardigheden gevraagd. Qua zakelijke kosten heb je het dit jaar vermoedelijk rustig aan gedaan, al was het maar omdat Zoom en Teams het nieuwe klantcontact vormen. Er zijn nog altijd andere uitgaven die, als je ze dit jaar nog doet, je winst en daarmee je belastingaanslag over 2020 verlagen. Denk aan een ergonomische bureaustoel, de inkoop van extra voorraden of de aanschaf van extra werkkleding of gereedschap. En je kunt jezelf belonen met een mooie aktetas of laptoptas. Deze is 100% aftrekbaar.

2. Investeringen

De Belastingdienst maakt een onderscheid tussen kosten en investeringen. Kosten zijn aankopen onder de € 450 (excl. btw). Of kosten die betrekking hebben op een jaar, zoals de onderhoudskosten van je auto die je op de zaak rijdt. Het bedrag komt in één keer ten laste van de winst.

Aankopen van € 450 of duurder, waar je langer dan een jaar plezier van hebt, zoals machines, auto’s en inventaris of een laptop, moet je over vijf jaar spreiden, ‘afschrijven’, waarbij je rekening houdt met de restwaarde na vijf jaar.

Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek
Als je € 450-plus-aankopen bij elkaar opgeteld een bedrag van € 2.401 (excl. btw) of meer bedragen, heb je recht op kleinschaligheidsinvesteringsaftrek. Hierdoor mag je 28% van het bedrag aftrekken van je winst. Bij een bedrag van € 2.500 levert dat een aftrekpost op van € 700. En je hebt – bij een gezamenlijke restwaarde van 10% van het aankoopbedrag – de komende vijf jaar elk jaar een afschrijving van € 450 ten laste van je winst.

Tip! Check elk jaar begin december de som van je investeringen. Door je investeringen over de drempel van € 2.401 te duwen, pak je minimaal een kleine € 700 extra aan belastingaftrek mee.

3. Afwaarderen voorraden

Als je een ambacht uitoefent, heb je ongetwijfeld ook voorraden. Met de coronacrisis is het niet ondenkbaar dat er weinig handel was en de omzet is teruggevallen. Je voorraad staat op de (fiscale)balans. Het afwaarderen van de voorraad kan je een leuke aftrekpost opleveren. Dat doe je volgens ‘goed koopmansgebruik’, wat inhoudt dat er een grens is aan wat de fiscus accepteert. Je boekhouder kan je hierin adviseren.

4. Geld opzijzetten voor pensioen

Pensioen, dat moet je als zzp’er zelf regelen. Ook in moeilijke perioden moet je de discipline proberen op te brengen om geld opzij te zetten, tenzij je echt financieel door de ondergrens zakt. Fiscaal sparen voor je pensioen kun je in de vorm van een lijfrente, bij een zzp-pensioen, of via de fiscale oudedagsreserve (for). In het eerste geval stort je het geld op een pensioenrekening en mag je de inleg aftrekken van de winst. Bij de for trek je het bedrag af van de winst en vermeld je het bedrag op de balans. De for is een schuld. Uiteindelijk moet je van het bedrag een pensioenuitkering kopen.

5. De hefboom: lagere winst is extra heffingskorting

Aftrekposten zorgen voor een lagere winst en daarmee een lagere aanslag. Er zit zelfs nog een extra hefboom in waardoor je financieel extra voordeel haalt: hoe lager je belastbare winst, hoe hoger je heffingskortingen. En je inkomensafhankelijke bijdrage voor de Ziektekostenwet gaat ook omlaag. Voor eventuele toeslagen levert het ook nog eens een positieve financiële impuls op. Kortom, december is een prima maand om – samen met je boekhouder – te kijken of er nog ergens “minder” winst valt te behalen.

Hopelijk was 2020 een anomalie. Het lijkt erop dat we 2020 voorzichtig optimistisch kunnen afsluiten, dankzij de drie coronavaccins die zijn aangekondigd.

We wensen je fijne feestdagen!

Bron: de ZZP

Dit bericht wordt verzorgd door NOAB. BASO is NOAB gecertificeerd.

1 december 2020 | NOAB

BASO is een NOAB gecertificeerd administratiekantoor.