Gevolgen van de btw-verhoging van 6 naar 9%

Op 1 januari 2019 gaat het btw-tarief van 6% naar 9%. Welke gevolgen heeft dit voor jou als ondernemer? Hoe kun je je het beste voorbereiden op deze wijzigingen?

De verhoging is nog niet goedgekeurd

Momenteel is het lage btw-tarief nog 6%. Tijdens Prinsjesdag 2018 maakte het kabinet bekend dit tarief te willen verhogen tot 9%. De Tweede en Eerste Kamer moeten nog wel instemmen met dit plan. De mogelijkheid bestaat dus dat de verhoging uiteindelijk niet doorgaat. Of dat dit op een later tijdstip dan 1 januari 2019 ingaat.

Tip: Begin wel alvast met de voorbereidingen voor de verhoging. Er zijn namelijk al veel zaken die je kunt regelen zodat je op tijd klaar bent voor deze verhoging!

Voor wie is het van toepassing?

Valt jouw dienstverlening momenteel onder het lage btw-tarief? Dan krijg je te maken met deze stijging. Denk bijvoorbeeld aan diensten van een fietsenmaker, kapper of kleermaker. De Belastingdienst heeft een lijst met diensten die onder het lage btw-tarief vallen.

Verkoop je voedingsmiddelen, boeken of medicijnen? Deze producten vallen ook in het lage btw-tarief. Bekijk op deze lijst van de Belastingdienst of jouw producten onder het lage btw-tarief vallen.

Wat kun je nu al voorbereiden?

Verhoog je btw op offertes en facturen
Gaat de btw verhoging per januari 2019 definitief door? Bereid je dan alvast voor bij het opmaken van offertes en facturen in 2018.

Maak je in het laatste kwartaal van 2018 een offerte op? Dan kan het zijn dat je al wel het nieuwe tarief van 9% moet vermelden. Dit is afhankelijk van het moment waarop je betaald wordt. Hierbij zijn de volgende drie mogelijkheden:

1. Je wordt betaald in 2019: Je zet op zowel je offerte als je factuur 9% btw.

2. Je wordt betaald in 2018: Je zet op je offerte en je factuur 6% btw. Hierbij maakt het niet uit of je het werk gaat verrichten in 2018 of 2019.

Tip: verricht je diensten voor particulieren en wil je ze de additionele 3% btw besparen? Zorg dan dat je de offerte, factuur en betaling in 2018 volledig geregeld hebt. Je kunt het uiteindelijke werk dan in 2019 uitvoeren. Dit kan interessant zijn wanneer je bijvoorbeeld schilder bent of andere bouw- of onderhoudswerkzaamheden aan huizen verricht. Denk ook aan sportevenementen of concerten die nu al betaald worden, maar pas in 2019 plaatsvinden.

De Belastingdienst heeft aangegeven dat ze voor deze constructie (offerte, factuur en betaling in 2018, werk verrichten in 2019) geen naheffing op zal leggen.

3. Weet je nog niet wanneer je betaald wordt? In dat geval stuur je in 2018 de offerte en ga je het werk verrichten in 2019. Zet in dit geval 6% btw op je offerte en spreek met je klant af dat je de btw gaat verhogen naar 9% op de factuur wanneer de betaling na 1 januari 2019 plaats gaat vinden. Je kunt dit opnemen in je algemene voorwaarden, maar beter is het om het ook op de offerte of overeenkomst met de klant te zetten. Heb je hier hulp bij nodig? Neem dan contact op met je NOAB-adviseur.

Bepaal of je je prijzen gaat verhogen
De btw-verhoging heeft vooral impact wanneer je producten of diensten met een laag tarief levert aan particulieren. Je hebt hierbij twee opties:

1. Je verhoogt de verkoopprijzen omdat je de btw verhoogt van 6% naar 9%. Jouw brutomarge blijft hierdoor gelijk. De particuliere klant zal 3% meer moeten betalen voor dezelfde producten of diensten.
2. Je verhoogt de verkoopprijzen niet. Je brutomarge wordt hierdoor lager. Je kunt hierdoor wel een concurrentievoordeel halen op andere ondernemers die voor optie 1 gaan.

Rekenvoorbeeld:
Jouw product kost nu € 100,- exclusief 6% btw en de inkoopprijs is € 40,-, waardoor jouw marge € 60,- bedraagt. De particuliere klant rekent in 2018 € 106,- inclusief btw af. Kies je voor optie 1, dan bedraagt de nieuwe prijs voor particulieren € 109,-. Zij betalen € 3,- extra. Jouw marge blijft daarmee € 60,-.

Kies je voor optie 2? Dan bedraagt de prijs voor de particulier nog steeds € 106,- in 2019. Dit bedrag is inclusief 9% btw, waardoor de verkoopprijs die je als omzet mag opnemen € 97,25 is. Hierdoor verlaag je je marge naar € 97,25 minus € 40,- inkoopprijs = € 57,25 in plaats van € 60,-.

NB: Zakelijke klanten kunnen de btw doorgaans aftrekken en hebben daarom geen last van deze btw-verhoging.

Onderzoek of je je kassasysteem en andere software aanpast
Ga op tijd na of je zelf de btw tarieven in je systemen kunt aanpassen, of dat dit automatisch wordt gedaan door je softwareleverancier als je bv. in de cloud werkt. Denk hierbij bijvoorbeeld aan je kassasysteem, boekhoudprogramma of btw-administratie. Hier wil je niet op het laatste moment pas achter komen. Heb je hier hulp bij nodig? Stem dit af met je NOAB-adviseur.

Vragen?

Voor sommige ondernemers komen er behoorlijk wat wijzigingen op hen af bij de btw-verhoging van het lage tarief. Is dit voor jou van toepassing? Stem dan tijdig met je NOAB-adviseur af hoe je je hier het beste op kunt voorbereiden.

Dit bericht wordt verzorgd door NOAB. BASO is NOAB gecertificeerd.

2 november 2018 | NOAB

BASO is een NOAB gecertificeerd administratiekantoor.