Zakendoen met het buitenland: valutarisico’s

Het is duidelijk dat zakendoen gepaard gaat met verschillende wet- en regelgeving op het gebied van Douane en belastingen. Maar wanneer je zakendoet met landen waar niet in euro’s wordt betaald, speelt nog een heel ander risico mee, namelijk het valutarisico.

Wat houdt dit valutarisico precies in? Hoe weet je hoeveel risico je loopt? En wat kun je doen om dit risico zoveel mogelijk te beperken? In deze blog gaan we daar dieper op in.

Wat is een valutarisico?

Op het moment dat je zakendoet met een land waar men niet de euro heeft, loopt je valutarisico. Dit wordt veroorzaakt omdat de wisselkoers op de datum van de factuur afwijkt van de wisselkoers op de datum van betaling. NB: Het valutarisico geldt voor zowel import als export op het moment dat je te maken hebt met niet-euro landen.

Voorbeeld
Je hebt producten geleverd aan een klant in Amerika voor een waarde van 10.000 USD. Op dat moment staat deze 10.000 USD gelijk aan 8.500 euro. Je hebt een betalingstermijn van 30 dagen. In die 30 dagen is de koers van de dollar enorm gedaald en is deze 10.000 USD nog maar 7.900 euro waard. Je loopt met deze transactie een koersverlies op van 600 euro.

Inventarisatie van de valutarisico’s

Gelukkig zijn er mogelijkheden om het valutarisico te beperken. Voordat je maatregelen neemt is het verstandig om de risico’s in kaart te brengen.

Er zijn meerdere factoren die invloed hebben op de hoogte van dat risico. Denk bijvoorbeeld aan:

  • De vreemde valuta waar je mee te maken krijgt: de Zwitserse frank is bijvoorbeeld veel stabieler dan de Wit-Russische Roebel.
  • De hoeveelheid transacties die je in vreemde valuta uitvoert. Heb je sporadisch te maken met vreemde valuta, dan zullen de kosten van de maatregelen misschien niet opwegen tegen de voordelen van het afdekken van het risico. Maar bekijk ook hoe groot de omzet in vreemde valuta procentueel is ten opzichte van je totale omzet. Hoe groter dit percentage, hoe meer je het risico wilt afdekken.
  • De impact in euro’s: wat zijn de financiële gevolgen wanneer een koers 10 procent daalt? Hoeveel moet je dan in euro’s toeleggen op deze transactie?
  • Ontwikkelingen in de wereld: heb je al voor de Brexit je valutarisico’s afgedekt? Dan ben je waarschijnlijk blij dat je destijds deze beslissing hebt genomen.

Overleg met je NOAB-adviseur over de inventarisatie van je valutarisico’s.

Mogelijkheden om het valutarisico te beperken

Loop je op basis van je risico inschatting een voor jou onacceptabel valutarisico? Dan zijn er gelukkig verschillende manieren om dit risico te beperken

  • Leg het vast in de offerte met een valutaclausule: in die clausule neem je op, dat je de verkoopprijs aanpast aan de koers die geldt op het moment van betaling. Hierdoor voorkom je dat er verschil zit in de koers van het opmaken van de factuur en je betaling. Zorg er wel voor dat deze clausule ook goed door de tegenpartij begrepen wordt. Zij zullen er namelijk niet altijd direct mee instemmen wanneer sprake is van grote valutaschommelingen. Je kunt bijvoorbeeld ook een bandbreedte aangeven. Schommelt de valuta onder of boven deze bandbreedte, dan treedt de valutaclausule pas in werking.
  • Valutaopties: een valutaoptie geeft je het recht om vreemde valuta in te kopen tegen een vooraf bepaalde koers. Je weet zo precies waar je aan toe bent, je weet de koers immers al. Valt de koers zodanig uit dat het uitoefenen van de optie helemaal niet voordelig voor je is? Dan hoef je er geen gebruik van te maken. Voor deze optie betaal je wel een premie.
  • Termijncontract: door middel van een termijncontract spreek je vaste koersen af waartegen je de vreemde valuta gaat omrekenen. Anders dan bij een optie heb je niet de keuze of je hier gebruik van gaat maken. Spreek je een koers af door middel van een termijncontract? Dan gebruik je deze ook, ook wanneer de werkelijke koers voordeliger voor je zou zijn. Je weet hierdoor heel goed waar je aan toe bent, maar maakt minder gebruik van eventuele koers voordelen die je bij gebruik van een valutaoptie wel hebt.
  • Vreemde valuta rekening: met name wanneer je vaker handelt in bepaalde valuta, kan het openen van een nieuwe rekening in deze valuta de risico’s voldoende afdekken. Je houdt deze rekening naast je euro-rekening. Je bent hierbij vrij om eens in de zoveel tijd het geld over te maken van je vreemde valuta rekening naar je euro rekening. Dit kun je dan doen op het moment dat de koers gunstig is en je hier nog een extra voordeel mee kunt behalen. 

Afhankelijk van je risico inschatting en jouw specifieke onderneming kunnen één of meerdere opties voordelig om het valutarisico af te dekken. Wil je weten welke optie voor jou het beste is? Neem dan contact op met je NOAB-adviseur.

Vragen

Heb je vragen over mogelijke valutarisico’s? Of wil je deze risico’s zoveel mogelijk beperken? Neem dan contact op met je NOAB-adviseur.

Lees ook de andere delen van de serie Zakendoen in het buitenland:

Dit bericht wordt verzorgd door NOAB. BASO is NOAB gecertificeerd.

24 augustus 2018 | NOAB

BASO is een NOAB gecertificeerd administratiekantoor.