Blog: Duurzaam ondernemen, waar begin je?

Steeds meer ondernemers houden rekening met de impact van hun bedrijfsvoering op hun personeel, het milieu en de maatschappij. Ze willen een bijdrage leveren aan een betere wereld, bijvoorbeeld door diversiteit in hun organisatie te bevorderen of hun CO2-footprint te verkleinen. Soms is er subsidie mogelijk. Wil je ook aan de slag met duurzaam ondernemen? Wij helpen je op weg:

De aarde warmt sneller op dan verwacht, en de gevolgen zijn desastreus. Het nieuwste klimaatrapport is een wake-upcall: klimaatverandering vormt een steeds grotere bedreiging voor onze samenleving. En dus is er dringend actie nodig. Ook voor jou als ondernemer kan het rapport een goede aanleiding zijn om na te denken over het verduurzamen van je bedrijf. Om jouw steentje bij te dragen aan een beter milieu, maar ook omdat je goed voor je medewerkers wil zorgen én omdat een duurzaam imago steeds belangrijker wordt voor consumenten en medewerkers. Vooral de jongere generaties willen het liefst werken voor een organisatie die ertoe doet en producten kopen of diensten afnemen van een onderneming die haar verantwoordelijkheid neemt. Niet alleen ten aanzien van het terugdringen van de CO2-uitstoot, maar bijvoorbeeld ook als het gaat om diversiteit en inclusiviteit op de werkvloer. Maar waar begin je? Hoe verduurzaam je jouw onderneming?

Wat is duurzaam ondernemen?

Duurzaam ondernemen wil zeggen dat je als bedrijf op zoek gaat naar een gezonde balans tussen de 3 p’s: people, planet en profit. Je kijkt naar de impact van jouw bedrijf en maakt bewuste keuzes, waarbij je oog hebt voor zowel sociale, ecologische als economische belangen. Bijvoorbeeld door te kiezen voor een elektrische bedrijfsauto, een veilige werkomgeving te creëren voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt of zonnepanelen te laten installeren op het dak van je bedrijfspand.

Hoe pak je het aan?

Duurzaam ondernemen is hard nodig. Weet je niet waar je moet beginnen? Start dan klein, want alle beetjes helpen. Denk bij iedere keuze voor jouw onderneming na over de gevolgen. Wil je bijvoorbeeld een nieuwe zakelijke bankrekening openen? Kies bewust voor een duurzame bank. Schakel de verlichting op kantoor buiten werktijd uit, maak jouw kantoor toegankelijk voor mensen in een rolstoel en geef je werknemers een fiets of een OV-abonnement cadeau. Ook in kleine stapjes kun je impact maken. Wil je het groter aanpakken? Maak duurzaam ondernemen onderdeel van de missie en visie van jouw onderneming en formuleer duidelijke duurzaamheidsdoelstellingen.

Welke subsidies zijn er voor duurzame investeringen?

De overheid wil duurzaam ondernemen aanmoedigen. Daarom zijn er verschillende financiële regelingen in het leven geroepen voor duurzame investeringen. Een greep uit de mogelijkheden:

  • Wil je als mkb-ondernemer energie besparen? Dan kun je met de Subsidieregeling Verduurzaming MKB (SVM) een adviseur inhuren voor een energieadvies op maat en voor ondersteuning bij het uitvoeren van energiebesparende maatregelen. De SVM eindigt op 30 september 2022.
  • Wil je een warmtepomp, zonneboiler of zonnepanelen aanschaffen voor jouw bedrijfspand? Dan kun je de Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing voor zakelijke gebruikers (ISDE) aanvragen.
  • Koop of lease je als ondernemer een nieuwe emissieloze bedrijfsauto om goederen te vervoeren? Dan kan de Subsidieregeling Emissieloze Bedrijfsauto’s (SEBA) interessant zijn.
  • Investeer je in een bedrijfsmiddel dat op de Milieulijst staat? Dan kun je mogelijk gebruikmaken van de milieu-investeringsaftrek (MIA).

Bekijk de Subsidie- en financieringswijzer op de website van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland voor meer subsidiemogelijkheden.

Meer weten?
Zoek een betrouwbare partner voor financieel en fiscaal advies die met je meedenkt. Vind een NOAB-kantoor bij jou in de buurt.


Ga naar de kennisbank voor alle blogs en verhalen.

Het bericht Blog: Duurzaam ondernemen, waar begin je? verscheen eerst op NOAB.

Dit bericht wordt verzorgd door NOAB. BASO is NOAB gecertificeerd.

6 juni 2022 | NOAB

BASO is een NOAB gecertificeerd administratiekantoor.