Terugknokken na de coronacrisis

Op 1 oktober lopen de meeste coronaregelingen af. Voor veel zzp’ers en ondernemers ligt er nog een openstaande rekening bij de Belastingdienst en misschien ook nog een pauze bij de hypotheekverstrekker. Een ander heeft flink ingeteerd op de eigen reserves. Een Engels gezegde luidt ‘don’t cry over spilled milk’. Het heeft geen zin om je druk te blijven maken over iets wat al is gebeurd en je niet meer kunt veranderen. Bij ondernemen draait het om vooruitkijken en bijsturen.

‘We moeten vooruit’

In een interview in de Volkskrant verwoordt Ziggo Dome-directeur Danny Damman een sentiment dat veel zzp’ers en ondernemers ongetwijfeld herkennen, over zijn boosheid en frustratie na wéér een nieuwe lockdown en bijbehorende coronamaatregelen. ‘Ik wil de boosheid en de frustratie achter me laten. Je schiet er niets mee op en je blijft rondjes draaien in negativiteit. Terwijl we juist vooruit moeten.’

Danny Damman zegt nog iets belangrijks in het interview. Hij prijst de solidariteit de afgelopen anderhalf jaar. Zonder flexibiliteit en coulance van zijn crediteuren, leveranciers en medewerkers was zijn organisatie omgevallen. Nu de maatregelen voorbij zijn, is het vooruitkijken. De schouders eronder.

Overzicht

De belangrijkste tip: blijf (pro)actief! Zorg te allen tijde dat je aanmaningen en dwangbevelen voor bent. Als je pas in actie komt als schuldeisers aan je deur kloppen, ben je eigenlijk al te laat en nemen de kosten en problemen alleen nog maar toe. Het betekent dat het alleen maar lastiger wordt om uit de schulden te komen.

Stap 1 is zo snel mogelijk beginnen met het aflossen van de schuld als het je lukt en weer bouwen aan een buffer. Daarbij helpt het als je overzicht hebt. Dat is vast ook confronterend. Het is een menselijke impuls om problemen uit de weg te gaan. Maar het helpt je niet. Wat wél helpt, is iemand die je bij de hand neemt. Voor jou berekent hoe de financiële positie van je bedrijf is. Iemand die je helpt met een stip aan de horizon en de (financiële) stappen daar naartoe.

‘Maatwerk nodig’

Uit de schulden komen wordt voor veel zzp’ers een verhaal van lange adem. Nationale Ombudsman voorziet problemen bij het terugvorderen door de overheid. Hij benadrukt dat “maatwerk nodig (is), anders gaan veel ondernemers het niet redden.”

Vanaf 1 oktober 2021 ben je weer verplicht om tijdig belasting te betalen. Het terugbetalen van de belastingschuld start vanaf 1 oktober 2022. Je hebt maximaal 5 jaar de tijd om de belastingschuld af te lossen. Vanaf 1 januari 2022 brengt de Belastingdienst ook weer rente in rekening: 1% vanaf 1 januari 2022; 2% in 2023; 3% in 2024% en 4% vanaf 2025.

Denken in oplossingen

Een van de grote valkuilen bij moeilijkheden is denken ‘ik los het zelf wel op’. Zzp’ers en ondernemers zijn van nature optimistisch en doeners. Als je in de problemen zit, is de problemen voor jezelf houden, en in je eentje oplossen, zelfden de beste strategie. Dat je door corona in de schulden zit, is een reden die iedereen om je heen begrijpt. Opdrachtgevers en crediteuren zijn daardoor eerder bereid om mee te denken in oplossingen.

Dat brengt het verhaal weer terug op het inroepen van deskundige hulp. Misschien hang je nog in je boosheid, bijvoorbeeld omdat je niet in aanmerking kwam voor Tozo-inkomenssteun door de partnertoets. Je schiet er niets mee op, je móet vooruit.

Soms zijn onconventionele oplossingen nodig. Daarvoor heb je een adviseur nodig die van aanpakken weet. De NOAB-adviseur helpt je met grip op de financiën en communicatie met de fiscus en anderen. En een NOAB-adviseur neemt je bij de hand en zet je terug op het spoor. Hij of zij is een psycholoog en kent beter de weg in het systeem en bij de fiscus. Soms zijn er onconventionele oplossingen mogelijk.

NOAB-keurmerk
NOAB staat voor de Nederlandse Orde van Administratie- en Belastingdeskundigen. Het is dé brancheorganisatie voor administratiekantoren en belastingadvieskantoren die zich richten op zzp’ers en mkb’ers. Bij NOAB zijn ongeveer 1.000 kantoren aangesloten. Het advies dat je krijgt is altijd actueel en van hoge kwaliteit. Zo fungeert jouw NOAB-kantoor als jouw verlengstuk en vraagbaak voor financiële en fiscale zaken.

NOAB Keurmerk, voor deskundig en betrouwbaar financieel advies of hulp bij je boekhouding.

Bron: deZZP.nl

Dit bericht wordt verzorgd door NOAB. BASO is NOAB gecertificeerd.

4 oktober 2021 | NOAB

BASO is een NOAB gecertificeerd administratiekantoor.