Een strategie voor de oude dag is maatwerk

Als zzp’er en ondernemer moet je zelf geld opzijzetten voor je oude dag. Dat vergt discipline en vraagt om een goed doordacht plan. Hoeveel heb je nodig? Hoe pak je het aan? Waar moet je op letten? Een financieel plan is maatwerk. Welke strategie het beste uitpakt, kan per jaar verschillen en is onder meer afhankelijk van de hoogte van de winst.

Er zijn allerlei knoppen waaraan je kunt draaien, maar het is niet altijd makkelijk om de juiste keuze te maken. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor een oudedagsvoorziening die een fiscale aftrekpost oplevert. Of juist kiezen voor sparen en beleggen, wat extra vrijheid biedt. Daarnaast kun je ook kijken hoe je je kosten kunt verlagen.

Wat altijd een rol speelt, is jouw privésituatie. Is er een tweede inkomen en heeft je partner een pensioenvoorziening? Heb je nog jonge kinderen die je financieel moet ondersteunen? Hoe zit het met de hypotheekschuld? Zit er waarde in de onderneming? En zo zijn er meer vragen die je mee moet nemen om je doel te bepalen.

En ook niet onbelangrijk: overzicht hebben, zorgt voor rust.
1. Hoeveel heb je nodig?
Het uiteindelijke bedrag dat je na je pensioen nodig hebt, hangt af van de vaste lasten en aan je uitgavenpatroon waaraan je gewend bent. Is je huis (bijna) hypotheekvrij, dan heb je straks meer te spenderen. Versneld aflossen is echter een keuze die gunstig kan uitpakken na je pensioen, maar financieel onvoordelig is als je nog werkt, omdat je je hypotheekrenteaftrek misloopt. Dat is een rekensom die je niet een-twee-drie zelf kunt maken of overzien.

Naast je vaste lasten bepaalt je levensstijl of je veel of weinig geld moet opzijzetten voor je oude dag. Geef je nu al makkelijk geld uit, dan zal dat als je stopt met werken waarschijnlijk niet anders zijn. Daarom doe je er goed aan om nu een plan te maken en een financieel doel te stellen, waardoor je ook straks je liefde voor reizen, golfen of uit eten kunt uitleven.

Het bedrag dat je nodig denkt te hebben om van te leven als je bent gestopt met werken, is het uitgangspunt van een financieel plan. Omdat het prettig is om concrete handvatten te hebben – is € 100.000 genoeg, € 200.000? Wat brengt je partner in? – is het zaak je te laten adviseren. Sowieso geldt: hoe eerder je begint, des te makkelijker is het om je doel te realiseren. Oók, en vooral omdat vermogen kan groeien, tenzij je al je geld op een spaarrekening stalt.
2. Hoe pak je het aan?
Er leiden vele wegen naar Rome. Met het opbouwen van een pensioenpot is het niet anders. Een eerste optie is slim gebruik te maken van fiscale oudedagsvoorzieningen, zoals zzp pensioen, lijfrente, banksparen en de fiscale oudedagsreserve (for). Als zzp’er is het bedrag dat je spaart in een lijfrente of pensioenregeling aftrekbaar.

De betaalde premies of stortingen mag je aftrekken van uw inkomen in box 1 van je aangifte inkomstenbelasting tot een maximum, de jaarruimte. Heb je in de zeven voorafgaande jaren niet of weinig geld opzijgezet voor je pensioen, dan mag je extra geld storten en als aftrekpost opvoeren (reserveringsruimte).

Toeslagen

Wat een rol speelt is het effect van je aanpak op de hoogte van eventuele toeslagen. Het toetsingsinkomen bepaalt het bedrag van de toeslagen. Dit speelt bij veel kleine zelfstandigen. Voor huurtoeslag en zorgtoeslag geldt bijvoorbeeld een vermogensgrens. Kom je daarboven, dan vervalt het recht op de huur- zorg- en/of kinderopvangtoeslag.

Fiscale oudedagsreserve (for)

Als zelfstandig ondernemer kun je ook in je eigen onderneming geld reserveren voor je pensioen, via de fiscale oudedagsreserve (for). Het bedrag dat je reserveert is aftrekbaar. Maar let op! De for is een bedrag op de balans, Het gaat om een ‘papieren’ reservering. Uiteindelijk moet je als je stopt voldoende geld hebben om de oudedagsreserve om te zetten in een lijfrenteverzekering. Je adviseur kan je uitleggen hoe je deze valkuil vermijdt.

Sparen en beleggen

Boven op de fiscale pensioenopbouw kun je extra vermogen opbouwen door middel van sparen en beleggen. Ook dat is een stukje oudedagsvoorziening, als je de discipline hebt om van het geld af te blijven. Het grote voordeel hiervan is de vrijheid om zelf te kiezen waaraan je het geld besteedt en wanneer je het geld besteedt. Dat kan ook in de vorm van een ‘tussenpensioen’ om jezelf weer op te laden. Een nadeel is dat het vermogen via box 3 is belast, de zogenoemde vermogensrendementsheffing. Strategie nummer 3 is hierboven al beschreven: zorgen dat je lagere vaste lasten hebt door te zorgen dat je huis (vrijwel) hypotheekvrij is.

Verkoop onderneming

Gokken op de verkoop van je onderneming op het moment dat je stopt met werken is niet zonder risico. Een voorwaarde is dat de continuïteit van de onderneming zo min mogelijk persoonsgebonden is. Het vraagt om een goed plan. Om een maximale prijs voor je onderneming te krijgen, moet je zeker vijf jaar voordat je wilt stoppen beginnen met de voorbereidingen. Hoe beter je je onderneming organisatorisch op orde hebt, des te hoger is de verkoopprijs.
3. Waar moet je op letten?
Als zelfstandig ondernemer moet je financieel voor jezelf zorgen. Dat betekent dat je ook een plan moet hebben voor later. Door de coronacrisis heeft iedereen weer scherp op het netvlies dat je voor een goede buffer moet zorgen om uit de problemen te blijven. Laat dat ook een waarschuwing zijn voor later. Je hebt een stootkussen nodig voor een financieel onbezorgde oude dag.

Dat vraagt om een strategie én een adviseur die je bij de les houdt. Iemand die met je meedenkt en uitlegt wat de voor- en nadelen zijn van de verschillende keuzes. Je NOAB-adviseur helpt je bij het uitstippelen van de beste route om je financiële doelen te bereiken.

[searchOffice]

Ga naar de kennisbank voor alle blogs en verhalen [1].

[1] https://noab.nl/kennisbank/

Dit bericht wordt verzorgd door NOAB. BASO is NOAB gecertificeerd.

26 maart 2021 | NOAB

BASO is een NOAB gecertificeerd administratiekantoor.