Reiskosten voor zzp’ers: dit moet je weten

Ben je zzp’er, heb je een opdracht op locatie en pak je de fiets naar het station om met de trein verder te reizen naar je opdrachtgever? Dan wist je waarschijnlijk al dat de kosten van je treinreis aftrekbaar zijn. Maar wist je ook dat je per kilometer die je fietsend hebt afgelegd naar het station € 0,19 mag aftrekken van je winst? Het is zonde om deze aftrekpost te laten liggen, zeker als je een eindje moet fietsen naar het station en regelmatig op locatie werkt.

Ken jij de ins en outs van zakelijke reiskosten? In deze blog geven wij je een stoomcursus: dit moet je als zzp’er weten over reiskosten. Doe er je voordeel mee!

Zakelijk reizen met eigen vervoer

Rijd je met je eigen auto naar een zakelijke klus of bijeenkomst? Of pak je je privéfiets, brommer of skateboard? Voor zakelijke ritten die je met een eigen vervoersmiddel maakt (lopend mag ook!), mag je per kilometer een vast bedrag van € 0,19 aftrekken van je winst. Hierdoor betaal je dus minder inkomstenbelasting.

Werk je bijvoorbeeld 100 dagen in het jaar op locatie, woon je op gemiddeld 5 kilometer afstand van je opdrachtgevers en pak je altijd de fiets? Dan leveren deze ritjes jou een jaarlijkse aftrekpost op van 100 x (5 km x 2) x € 0,19 = € 190,-.

Mooi meegenomen toch? Maar let op: in deze vaste kilometervergoeding zijn alle kosten die je voor deze zakelijke rit maakt inbegrepen. Betaal je bijvoorbeeld tol, parkeergeld of een euro voor de fietsenstalling? Dan mag je deze kosten niet afzonderlijk aftrekken.

Auto van de zaak

Ben je ondernemer en gebruik je je auto zakelijk? Dan heb je twee keuzes:

  • De auto is privébezit of je least de auto privé;
  • De auto is ondernemingsvermogen of je onderneming least de auto.

Zowel voor de inkomstenbelasting als voor de btw moet je bepalen of de auto tot je ondernemingsvermogen of tot je privévermogen hoort. Meer weten over de mogelijkheden, de gevolgen en de aandachtspunten voor beide belastingsoorten in combinatie met de auto van de zaak? Lees de blog ‘De auto van de zaak’. Ook goed om te weten: begin dit jaar zijn de bijtellingsregelingen gewijzigd. En ook komend jaar veranderen die overigens opnieuw.

Zakelijk reizen met het openbaar vervoer

Reis je als zzp’er voor een zakelijk doel met het openbaar vervoer? Dan mag je je reiskosten opvoeren als zakelijke kosten. Deze kosten mag je helemaal aftrekken van je opbrengsten. Op de website ov-chipkaart.nl kun je een declaratieoverzicht maken van je zakelijke reizen. Houd er rekening mee dat reizen in het openbaar vervoer onder het btw-tarief van 9% valt. Deze btw zit al inbegrepen in de reiskosten, maar is niet gespecifieerd in het declaratieoverzicht.

Rekenvoorbeeld: heb je in een kalenderjaar bijvoorbeeld € 1.000 aan zakelijke reiskosten gemaakt met het openbaar vervoer? Dan mag je in je aangifte over dat jaar € 1.000 / 109 x 100% = € 917,43 opvoeren als zakelijke reiskosten.

Andersom geldt: heb je een reiskostenvergoeding ontvangen van je opdrachtgever? Dan moet je deze bij je opbrengsten tellen.

Vergeet de btw niet

Wist je dat je de btw over zakelijke reiskosten mag terugvragen? Dat geldt dus zowel voor de btw van je OV-kosten als voor de btw over bijvoorbeeld zakelijke parkeerkosten. Zorg in ieder geval voor een sluitende administratie. Bewaar een declaratieoverzicht van je OV-kosten of houd een sluitende rittenregistratie bij.

Reiskosten doorbelasten aan opdrachtgevers

Als zzp’er bepaal je zelf welke afspraken je met een opdrachtgever maakt over je zakelijke reiskosten. Je hoeft je dus niet te houden aan de vaste kilometervergoeding van € 0,19 die de Belastingdienst hanteert. De Belastingdienst beschouwt de reiskostenvergoeding die je overeenkomt met een opdrachtgever als onderdeel van de vergoeding voor jouw prestatie, dus als bedrijfskosten. Noteer de overeengekomen vergoeding exclusief btw op je factuur. Over het totaalbedrag van de factuur hanteer je vervolgens het btw-percentage dat bij jouw diensten hoort. Breng je normaal gesproken dus 21% btw in rekening over je geleverde diensten? Dan reken je ditzelfde percentage over de reiskosten op je factuur.

Meer weten?

Heb je vragen over het aftrekken of doorbelasten van zakelijke reiskosten? Jouw NOAB-adviseur staat je graag bij met actuele fiscale kennis. Zoek een NOAB-kantoor bij jou in de buurt.

Dit bericht wordt verzorgd door NOAB. BASO is NOAB gecertificeerd.

1 november 2019 | NOAB

BASO is een NOAB gecertificeerd administratiekantoor.