Veilig zakendoen: het belang van een goede kredietcheck

Een van de risico’s die je als ondernemer loopt, is dat je facturen niet door je klanten betaald worden. In deze blog, uit de serie ‘veilig zakendoen’, staan we stil bij een controle die je vooraf kunt uitvoeren om het risico op wanbetalingen van je klant in te perken en te voorkomen: de kredietcheck.

Niet betalende klanten zijn een groot risico dat je loopt als ondernemer. Je hebt je diensten al (gedeeltelijk) verricht of je goederen al geleverd, maar de betaling blijft uit. In de blog over wanbetalers stonden we stil bij een manier om dit risico zoveel mogelijk te beperken. Door vooraf goed te kijken naar de kredietwaardigheid van je nieuwe en bestaande klanten, kun je zoveel mogelijk voorkomen dat je voor onplezierige verrassingen komt te staan. Dit doe je door middel van een kredietcheck. Hiervoor zijn gespecialiseerde bureaus beschikbaar die je kunt benaderen en waarvan je een kredietrapport ontvangt, zoals (maar niet uitsluitend) Graydon, Atradius, Altares credit/ Dun & Bradsheet, Creditsafe of kredietrapportaanvragen.

Wat is een kredietcheck?

Natuurlijk kun je vooraf een hoop informatie over je klant opzoeken op internet of via de Kamer van Koophandel. Denk bijvoorbeeld aan nieuwsberichten over slecht betalingsgedrag of de laatst beschikbare jaarcijfers die gedeponeerd zijn in het Handelsregister. Ook kun je binnen je branche navraag doen naar het betalingsgedrag van deze klant. Toch geeft een kredietcheck meer informatie.

Een kredietcheck geeft niet alleen informatie over de jaarcijfers en het betalingsgedrag van de klant, maar geeft ook een score over de kredietwaardigheid van de klant. Deze score geeft aan in hoeverre je klant de openstaande facturen zal kunnen betalen. Ook geeft een rapport een adviesbedrag aan dat om als maximum te hanteren voor leveringen aan deze klant. De kredietscore en het adviesbedrag zijn uniek aan zo’n rapport, dat allen verkrijgbaar is bij een kredietwaardigheidsbureau. Je kunt dit niet zelf (online) opzoeken.

Een kredietchecker kan je hierbij bijvoorbeeld adviseren om maximaal € 1.000,- aan openstaande vorderingen op deze klant te hebben. Op het moment dat de klant dan een nieuwe bestelling doet en de oude facturen nog niet heeft betaald, is het advies om eerst de openstaande facturen te laten betalen voordat je opnieuw gaat leveren.

Waarom zou je een kredietcheck uitvoeren?

Hoe bepaal je of je met nieuwe klanten in zee gaat? Afhankelijk van de branche waarin je werkzaam bent, heb je misschien een kennismakingsgesprek. Maar het kan ook zijn dat het contact voorafgaand aan een nieuwe opdracht uitsluitend per e-mail of telefoon plaatsvindt. Hoe weet je dan met wie je in zee gaat? En ook als je wel een gesprek hebt gehad met je potentiële klant, vertrouw je dan volledig op zijn of haar blauwe ogen?

Een kredietcheck kan in dit geval een extra ondersteuning zijn bij je beslissing om wel of niet voor deze nieuwe klant aan de slag te gaan. Op deze manier weet je hoe je klant er financieel voor staat en kun je een betere inschatting maken van het risico dat deze klant niet gaat betalen vanwege onvoldoende financiële middelen.

Tips & tricks

  • Afhankelijk van je branche en product of dienst die je levert, is het misschien niet nodig om voor alle nieuwe klanten een kredietcheck uit te laten voeren. Maak een inschatting per klant of branche op basis van bijvoorbeeld de omvang van de af te nemen producten of diensten en besluit of een kredietcheck nodig is. Een NOAB-adviseur kan je hierbij ook helpen.
  • Wanneer je een kredietcheck uit laat voeren door een gespecialiseerd bureau, hebben zij vaak de volgende eenvoudige gegevens nodig:
    1. Het KvK-nummer van je (potentiële) klant;
    2. Adresgegevens van je (potentiële) klant; en
    3. Adresgegevens van je onderneming.
  • Wil je een kredietcheck laten uitvoeren? Een rapport van een bureau heb je vaak binnen één werkdag binnen, waardoor je klantacceptatie geen vertraging hoeft op te lopen.
  • Heb je een debiteurenverzekering of kredietverzekering? Dan heeft deze verzekering vaak als voorwaarde dat je een kredietcheck uitgevoerd moet hebben. Ook is vaak opgenomen dat je moet kunnen aantonen dat je niet hebt geleverd op het moment dat de openstaande facturen bij de klant hoger zijn dan het maximum geadviseerd bedrag dat in het rapport is opgenomen. Zorg dus dat dit goed is geregeld in je interne procedures. In je administratie kun je bijvoorbeeld ingeven dat je boven het maximale bedrag geen nieuwe order meer kunt invoeren. Je NOAB-adviseur kan je hierbij helpen.
  • Heb je een tijd terug een kredietcheck laten uitvoeren, maar krijg je een veel grotere order binnen dan gebruikelijk of heb je andere reden om extra zekerheid te willen? Laat dan een herhalingscheck uitvoeren. De informatie in een rapport is namelijk relevant op het moment van uitvoeren van een rapport, maar kan na een tijdje verouderd zijn.
  • Krijgt je klant een slechte beoordeling op basis van het rapport? Laat die klant dan niet op rekening kopen, maar zorg dat ze vooraf hebben betaald voordat je de goederen of diensten levert.

Vragen

Heb je hulp nodig bij het opvragen van een kredietcheck, het aanleveren van de juiste documentatie of het interpreteren van deze rapporten? Neem dan contact op met je NOAB-adviseur.

Lees meer artikelen van deze serie:

Dit bericht wordt verzorgd door NOAB. BASO is NOAB gecertificeerd.

26 april 2019 | NOAB

BASO is een NOAB gecertificeerd administratiekantoor.