Toeslagen voor ondernemers: snel verdiend!

Toeslagen bij de Belastingdienst aanvragen wanneer je ondernemer bent? Dat kan toch helemaal niet? In deze blog vertellen we je wanneer je als ondernemer wél toeslagen kunt aanvragen.

Toeslagen als ondernemer

Een veel gehoorde misvatting is dat ondernemers geen toeslagen bij de Belastingdienst mogen aanvragen. Toch is dit niet waar. Belangrijk is dat je voldoet aan bepaalde voorwaarden. Voor ondernemers zijn deze voorwaarden niet anders dan voor particulieren. Kijk dus snel of jij ook recht hebt op deze toeslagen.

Soorten toeslagen

We kennen de volgende vier soorten toeslagen waarvoor een ondernemer in aanmerking zou kunnen komen.

  • Zorgtoeslag;
  • Huurtoeslag;
  • Kindgebonden budget;

Toetsingsinkomen voor ondernemers

Alle vier genoemde toeslagen zijn inkomensafhankelijke toeslagen. Dit houdt in dat je afhankelijk van je inkomen wel of geen recht hebt op toeslagen. Daarnaast is de hoogte van de toeslagen afhankelijk van je inkomen. Om na te gaan of je recht hebt op toeslagen, wordt gekeken naar je toetsingsinkomen. Dit is je fiscaal verzamelinkomen in je aangifte inkomstenbelasting. Heb je een fiscaal partner? Dan dien je ook rekening te houden met het inkomen van je partner. Met name wanneer je een startende ZZP-er bent, kan het zijn dat je toetsingsinkomen laag is, waardoor je eerder recht hebt op toeslagen.

Aftrekposten

Voor ondernemers is er nog iets om rekening mee te houden bij de bepaling van je toetsingsinkomen. Namelijk het inkomen ná aftrek van ondernemersaftrekposten zoals de startersaftrek en de zelfstandigenaftrek. Hiermee verlaag je je fiscaal verzamelinkomen zodat je over een lager bedrag belasting betaalt, waardoor je eerder in aanmerking komt voor toeslagen. Je inkomen is immers lager.

Let op: om in aanmerking te komen voor toeslagen wordt niet alleen gekeken naar je verzamelinkomen, maar ook naar je vermogen. Hiervoor gelden de volgende maxima (cijfers 2018):

Wat zijn de grenzen om in aanmerking te komen voor toeslagen? (Belastingdienst, 2018)

Zorgtoeslag Huurtoeslag Kindgebonden budget
Verzamelinkomen
– Alleenstaanden € 28.720,- € 22.400,- € 37.200,-
– Met partner  € 35.996,- € 30.400,- € 83.400,-
Vermogen
(peildatum 1 januari 2018)
– Alleenstaanden  € 113.415,- € 30.000,- € 113.415,-
– Met partner  € 143.415,- € 60.000,- € 143.415,-

 

Daarnaast bestaan voor de kinderopvangtoeslag tabellen die laten zien hoeveel procent van de kinderopvang wordt vergoed. Hiervoor geldt geen maximum aan vermogen.

Let op: per genoemde toeslag gelden ook voorwaarden over de maximale huur, leeftijd, leeftijd kinderen, aantal uren opvang en soort opvang.

Veel factoren

Alles bij elkaar zie je dat er veel factoren meespelen: je inkomen, aftrekposten, eigen vermogen en specifieke eisen voor kinderopvangtoeslag. Bespreek daarom de voorwaarden voor jouw specifieke situatie met je NOAB-adviseur.

Toeslagen aanvragen

Het aanvragen van toeslagen kan online via de website van de Belastingdienst. Je hebt hiervoor je DigiD inloggegevens nodig en wanneer van toepassing, ook die van je partner. Uiteraard kan dit ook worden gedaan door een NOAB-adviseur.

Let op: geef wijzigingen op tijd door. Is je inkomen namelijk het ene jaar hoger dan het andere, dan kan het zijn dat je toeslagen moet terugbetalen. Je kunt tussendoor altijd wijzigingen doorgeven of een toeslag stopzetten. Overleg daarom altijd met je NOAB-adviseur wanneer je toeslagen gaat aanvragen of wanneer je deze reeds ontvangt en wijzigingen verwacht.

Vragen

Wil je weten of je ook in aanmerking komt voor toeslagen van de Belastingdienst? Of wil je een proefberekening laten maken? Neem dan contact op met je NOAB-adviseur.

Dit bericht wordt verzorgd door NOAB. BASO is NOAB gecertificeerd.

8 juni 2018 | NOAB

BASO is een NOAB gecertificeerd administratiekantoor.