Heb je wel eens nagedacht over leasing van machines?

Het rond krijgen van een financiering is voor veel ondernemers vaak een opgave. Gelukkig bestaat er ook leasing als mogelijke vorm van werkkapitaal financiering en niet alleen wanneer het gaat om het leasen van auto’s. Welke vormen van leasing bestaan er en wat is het effect van leasing op je cijfers?

Waarom leasen

Leasing gebeurt regelmatig in het MKB. Geen hele grote verrassing, want door middel van leasing heb je een relatief eenvoudige manier van financiering te pakken. Wanneer je bijvoorbeeld niet beschikt over de financiële middelen, maar wel die machine nodig hebt, is leasing een goede optie.

Vaak zien we dat auto’s worden geleased, maar het kunnen ook machines zijn die je nodig hebt voor je onderneming, die je zou kunnen leasen.

Operational of financial lease
Bij leasing bestaan er twee verschillende vormen:

  • Financial lease; of
  • Operational lease.

Het is belangrijk om de verschillen tussen beide leasevormen helder te hebben omdat deze van invloed zijn op de cijfers van je onderneming.

Financial lease kun je eigenlijk zien als een financiering, waar operational lease meer een huurcontract betreft.

Let op: Denk goed na (en overleg met je NOAB-adviseur), voordat je een leasecontract in welke vorm dan ook, aangaat. Je zit hier namelijk voor een langere tijd aan vast, bijvoorbeeld minimaal drie jaar. Afkopen van leasecontracten is erg prijzig.

De belangrijkste verschillen op een rijtje:

NB: voor het gemak gaan we er in dit voorbeeld vanuit dat het lease van een 3D-printer betreft, maar natuurlijk kan het hier ook gaan om bijvoorbeeld een houtbewerkingsmachine, fitnessapparatuur of een auto.

Financial lease

  • Jij wordt de eigenaar van de 3D-printer.
  • Je krijgt een zakelijke lening waarmee je de 3D-printer koopt.
  • De maandtermijnen bestaan uit rente en aflossing.
  • Jij bent economisch eigenaar van de 3D-printer, dit houdt in dat je zelf verantwoordelijk bent voor onderhoud en verzekering.
  • Zodra het contract het einde van de looptijd heeft bereikt, gaat ook het juridisch eigendom van de 3D-printer naar jouw onderneming over.

Operational lease

  • De leasemaatschappij blijft eigenaar van de 3D-printer.
  • Je huurt de 3D-printer van de leasemaatschappij.
  • De maandtermijnen bestaan uit huur, die weer is opgebouwd uit afschrijving, rente, onderhoud en verzekering. Je spreekt hier vooraf een vast maandbedrag over af. Dit heeft als voordeel dat je iedere maand weet waar je financieel gezien aan toe bent en welke uitgaven je hebt voor je 3D-printer.
  • De leasemaatschappij is economisch en juridisch eigenaar van de 3D-printer.
  • Na afloop van het contract, blijft de 3D-printer eigenaar van de leasemaatschappij.

De effecten op je cijfers

De verschillen tussen de aard van de leasevorm hebben ook impact op de cijfers van jouw onderneming. De belangrijkste verschillen betreffen:

  • Balans: bij financial lease komt de 3D-printer op je balans te staan. Bij operational lease blijft de 3D-printer bij de leasemaatschappij op de balans staan, jij mag deze niet opnemen.
  • Afschrijvingen: bij financial lease schrijf je maandelijks af op de 3D-printer omdat deze ook bij jou op de balans staat. Deze afschrijving wordt ook fiscaal geaccepteerd. Bij operational lease is dit niet het geval en mag je dan ook geen afschrijving opnemen.
  • Overige kosten: bij financial lease heb je naast de maandelijkse aflossing en rentebetaling ook te maken met kosten voor onderhoud en verzekeringen. Bij operational lease zit dit veelal in de huurprijs.
  • Investeringsaftrek: bij financial lease mag je gebruik maken van investeringsaftrek bij aankoop van de 3D-printer. Bij operational lease is dit niet het geval.
  • BTW: Bij financial lease is de BTW in zijn geheel bij aankoop terug te vorderen. Bij operational lease wordt de BTW iedere maand opgenomen op de factuur en kun je dus periodiek terugvragen.

Let op: Per leasemaatschappij gelden er verschillende regels omtrent rente, looptijden, aflossingen en soort lease. Zorg dat je de overeenkomst goed leest en overleg met je NOAB-adviseur om te voorkomen dat de verkeerde leasevorm (met gevolgen voor de cijfers) wordt toegepast.

Andere overwegingen

Natuurlijk zijn er ook andere, niet-financiële overwegingen om mee te nemen bij een keuze voor leasing. Belangrijke overwegingen hierbij kunnen zijn:

  • Leasing zorgt ervoor dat je op korte termijn relatief eenvoudig kunt uitbreiden. Het aangaan van een nieuwe leaseovereenkomst is vaak eenvoudiger dan het afsluiten van een nieuwe financiering.
  • Door middel van leasing heb je eenvoudig de beschikking over een relatief nieuwe machine. Koop je zelf een machine, dan ben je misschien door de financiën gedwongen tot aankoop van een ouder model.
  • Wanneer je in je leaseovereenkomst hebt opgenomen dat de leasemaatschappij verantwoordelijk is voor onderhoud en verzekeringen, heb je hier geen omkijken naar. Bovendien weet je op deze manier zeker dat er goed voor het lease-object wordt gezorgd.
  • Over het algemeen wordt gesteld dat leasing minder zorgen geeft, bijvoorbeeld bij defecten of mankementen. Op dat moment heb je contact met de leasemaatschappij over de verdere afwikkeling.

Let op: Een leaseovereenkomst heeft altijd een looptijd waar je rekening mee dient te houden. Neem deze overwegingen ook altijd mee bij de bepaling of leasing voor jouw onderneming verstandig is.

Vragen

Heb je vragen over leasing? Of sta je op het punt om een leasecontract af te sluiten? Overleg dan met je NOAB-adviseur.

Dit bericht wordt verzorgd door NOAB. BASO is NOAB gecertificeerd.

9 mei 2018 | NOAB

BASO is een NOAB gecertificeerd administratiekantoor.