Groeien door het overnemen van een bedrijf – Bedrijfsovername deel 1

Jaarlijks worden er zo’n 15.000 bedrijven te koop aangeboden. Een bedrijfsovername is dan nog helemaal zo gek niet en kan je groeistrategie versnellen. Denk eens aan het overnemen van een bestaand bedrijf: welke manieren van bedrijfsovername zijn er?

De keuze voor bedrijfsovername

Wanneer je een bedrijf wilt starten, is een bedrijfsovername wellicht niet het eerste waar je aan denkt. Toch staat een groot aantal bedrijven te koop. Bovendien zorgt een bedrijfsovername voor een snelle start van je onderneming. Dit zal beduidend sneller gaan dan een bedrijf vanaf de grond opbouwen.

De voordelen van een bestaand bedrijf overnemen

De volgende zaken zijn bij een bestaand bedrijf al aanwezig en hoef je daarom niet opnieuw op te bouwen. Je kunt daarbij steunen op de werkzaamheden die door de vorige eigenaar zijn opgebouwd, denk dan aan bijvoorbeeld:

• Klantenbestand;
• Naamsbekendheid;
• Marketing;
• Website;
• Locatie;
• In- en verkoopcontracten;
• Kennis; en
• Ervaring.

Wanneer je al een bedrijf hebt

Natuurlijk is een bedrijfsovername niet alleen mogelijk wanneer je gaat starten als ondernemer. Een bedrijfsovername kan ook een manier zijn om je bestaande onderneming verder uit te breiden. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een overname van een bedrijf in dezelfde keten, zoals een toeleverancier of een productieonderdeel.

Voorbeeld: Je hebt een metaalverwerkingsbedrijf. Een van je belangrijkste leveranciers voor het metaal dat je gebruikt in de metaalverwerking staat te koop. Door deze onderneming te kopen, vergroot je je eigen keten en hiermee bespaar je op de inkoopkosten van metaal. De synergie-effecten van een dergelijke uitbreiding kun je in overleg met je NOAB-adviseur berekenen.

Manieren van bedrijfsovernames

Voordat we in komende blogs dieper ingaan op de financiering en een stappenplan van een bedrijfsovername, eerst kort de verschillende vormen van een bedrijfsovername.

  1. Overdracht via aandelentransactie
    Deze vorm van overdracht is de meest voorkomende vorm van een bedrijfsovername. Bovendien is het de meest eenvoudige vorm. Personeel, afnemers en leveranciers zullen namelijk niets merken van de bedrijfsovername. Dit komt omdat de aandelen worden overgedragen aan een andere partij. De aanwezige activa en passiva in de onderneming, blijven binnen de onderneming. Alleen de zeggenschap gaat over. Het grote voordeel van een dergelijke transactie is dat slechts één notariële akte nodig is voor deze overdracht van aandelen.
  2. Overdracht via een activa/passiva-transactie
    De tweede vorm en minder vaak voorkomende vorm van bedrijfsovername is de activa/passiva-transactie. Bij een dergelijke overdracht worden de activa en passiva afzonderlijk overgenomen door de nieuwe partij. Dit houdt dus ook in dat bestaande overeenkomsten met personeel, afnemers, leveranciers en verhuurders opnieuw moeten worden afgesloten.

Een dergelijke vorm van overdracht wordt bijvoorbeeld gebruikt wanneer alleen bepaalde onderdelen van een bedrijf worden verkocht. Zo kan een koper alleen de voor hem interessante onderdelen overkopen.

Bedrijf te koop

Ben je op zoek naar een bedrijf om over te nemen? Er zijn verschillende websites waarop te koop aangeboden bedrijven vermeld staan.

Bedrijfsovernameplein.nl
Dat je niet direct een grote portemonnee moet hebben voor een bedrijfsovername, bewijst deze website. Op bedrijfsovernameplein.nl kun je terecht wanneer je een bedrijf wilt overnemen tot een bedrag van € 100.000,-. Hier bestaat de mogelijkheid om te zoeken per branche. Ook wanneer je niet vindt wat je zoekt, kun je een advertentie plaatsen in de vorm van ‘bedrijven te koop gevraagd’.

Brookz.nl
Op deze website staan bedrijven te koop aangeboden, maar kun je ook een advertentie plaatsen wanneer je op zoek bent naar de juiste onderneming. De site bevat een zeer groot en gevarieerd aanbod van verschillende bedrijven die te koop staan in Nederland. Van lokale kaaswinkels tot grote recyclingbedrijven.

Bedrijventekoop.nl
Een groot en gevarieerd aanbod van te koop aangeboden bedrijven binnen én buiten Nederland. Ben je bijvoorbeeld op zoek naar die camping in Zuid-Frankrijk waar je altijd van droomde? Grote kans dat je die op deze website kunt vinden.

Meer weten over bedrijfsovername

Bij een bedrijfsovername komt veel kijken. Daarom zullen we later via een serie blogs kennis delen op het gebied van:

• Groeistrategie: welk soort overname past bij jouw bedrijf en jouw branche?
• Due diligence onderzoek: wat is het en waarom is dit noodzakelijk bij een bedrijfsovername?
• De stappen bij een bedrijfsovername.
• Overname van het familiebedrijf.
• Financiering van een bedrijfsovername.

Ben je geïnteresseerd in een bedrijfsovername? Laat je dan goed voorlichten en betrek tijdig je NOAB-adviseur bij je plannen. Hij of zij kan je helpen met bovenstaande thema’s rondom een bedrijfsovername.

Dit bericht wordt verzorgd door NOAB. BASO is NOAB gecertificeerd.

26 april 2018 | NOAB

BASO is een NOAB gecertificeerd administratiekantoor.