De auto van de zaak

Een auto van de zaak heeft voor jou als ondernemer gevolgen voor zowel je aangifte inkomstenbelasting als je btw-aangifte. Wat je bij inkomstenbelasting kiest staat los van wat je bij BTW kiest – en omgekeerd. De mogelijkheden, gevolgen en aandachtspunten voor beide belastingsoorten in combinatie met de auto van de zaak, zetten we in deze blog voor je uiteen.

auto van de zaak

Gevolgen voor de inkomstenbelasting

Je bent ondernemer en je gebruikt je auto voor de zaak. Je hebt dan in eerste instantie twee keuzemogelijkheden:

 1. De auto is privébezit of jij least de auto privé;
 2. De auto is ondernemingsvermogen of je onderneming least de auto.

Je NOAB-administratiekantoor kan uitrekenen wat in jouw situatie met beste is en je helpen bij de keuze.

Optie 1: De auto is privébezit of jij least de auto privé

Wanneer je auto privébezit is, dien je vervolgens de volgende vraag te beantwoorden.: Hoeveel kilometer rijd je met je auto privé in één jaar?

 • 1a. Je rijdt per jaar 500 kilometer of minder privé met de auto. In dat geval ziet de Belastingdienst de auto als ondernemingsvermogen. Door het ‘op de zaak zetten’ van de auto, mag je je autokosten aftrekken van de winst van de onderneming. Denk bijvoorbeeld aan de volgende aftrekbare kosten:
  • Verzekeringskosten
  • Brandstof
  • Onderhoud en reparatie
  • Afschrijving
  • Parkeren, tol, veerboten, wasstraat
  • Motorrijtuigenbelasting
  • Eventueel: leasekosten (alleen van toepassing wanneer je de auto least)

Let op: met een sluitende rittenadministratie moet je wel kunnen aantonen dat je per jaar maar 500 kilometer privé hebt gereden. In dat geval wordt er geen bijtelling bij je inkomsten berekend. De Belastingdienst adviseert hiervoor een rittenregistratiesysteem met het Keurmerk RitRegistratieSysteem. Gebruik je een systeem met een dergelijk keurmerk, dan gaat de Belastingdienst ervan uit dat de rittenregistratie sluitend is, maar zij kan nog wel een controle uitvoeren op de zakelijkheid van de ritten.

 • 1b. Je rijdt per jaar meer dan 500 kilometer privé per jaar met de auto. Op dit moment heb je weer een keuze: je kiest er namelijk voor of de auto privébezit blijft of dat de auto ondernemingsvermogen wordt.
  Let op: deze keuze mag je slechts één keer maken per auto. Deze keuze geef je door in de eerste aangifte inkomstenbelasting die je doet, nadat je de auto hebt gekocht.Voorbeeld: je koopt de auto op 18 januari 2018. Je geeft je keuze voor de auto op in de aangifte inkomstenbelasting 2018. De keuze die je hierbij maakt heeft gevolgen voor je aftrekbare kosten.

  • De auto blijft privébezit. Wanneer je deze privéauto voor zakelijke ritten gebruikt, mag je 19 cent per kilometer van je winst aftrekken.
  • De auto is ondernemingsvermogen. De auto staat in dat geval op de balans van je onderneming en je trekt het rijtje eerder genoemde autokosten van je winst af. Let op: voor het privégebruik verreken je de aftrekbare kosten. Gebruik je bijvoorbeeld de auto voor 10% privé, dan mag je 10% van je autokosten niet van je winst aftrekken.

Optie 2: De auto is ondernemingsvermogen of je onderneming least de auto

Bij deze tweede optie staat je auto ‘op de zaak’ en is de auto ondernemingsvermogen. Hierbij geldt wederom dat de auto op de balans staat, de autokosten aftrekbaar zijn en dat eventueel privégebruik verrekend wordt.

Aandachtspunten wanneer ‘de auto op de zaak staat’
Nog enkele belangrijke aandachtspunten wanneer je de auto op de zaak zet:

 • Wanneer je de auto tot je ondernemingsvermogen rekent, neem je deze ook op op je balans. Hiervoor gebruik je de aanschafwaarde. Hier mag je jaarlijks de afschrijving vanaf halen en dat zijn daardoor dus extra kosten die je van je winst af mag trekken.
 • Zorg ervoor dat je de auto wel op jouw naam staat en niet op naam van bijvoorbeeld je partner.
 • Is je auto ondernemingsvermogen en je rijdt meer dan 500 kilometer per jaar privé? Dan wordt er de zogenaamde bijtelling berekend. Deze bijtelling wordt automatisch in je aangifte inkomstenbelasting verrekend. Bijtelling wordt bepaald op basis van een percentage van de catalogusprijs en is afhankelijk van de CO2-uitstoot in gram per kilometer. Voor auto’s waarbij de eerste toelating in 2017 of 2018 is (geweest), bedragen de percentages 4% voor volledig elektrische auto’s en 22% voor auto’s met meer dan 0 gram CO2-uitstoot in gram per kilometer. De catalogusprijs staat op je aankoopfactuur of kun je navragen bij je autodealer.
 • Wil je je auto liever leasen via je onderneming? Dan heb je twee opties:
  • Operational lease: deze vorm ligt het dichtstbij huren. Je betaalt namelijk een vast bedrag per maand voor het gebruik van de auto, maar het eigendom van de auto blijft bij de leasemaatschappij. In dat geval kan er daarom ook geen sprake zijn van ondernemingsvermogen. De auto staat namelijk al bij de leasemaatschappij op de balans, zij blijven de eigenaar.
  • Financial lease: deze leasevorm is in feite een kredietverstrekking. Je koopt de auto en betaalt in termijnen de lening met rente terug. De auto mag je nu wel tot je ondernemingsvermogen rekenen en op je balans zetten.

auto van de zaak

Gevolgen voor de btw

Voor de btw maak je weer de keuze of je de auto tot je privébezit rekent of je ondernemingsvermogen. Hierbij maakt het niet uit welke keuze je voor de inkomstenbelasting hebt gemaakt.

Het kan dus zo zijn dat je ervoor kiest dat je je auto voor de inkomstenbelasting tot je privébezit rekent en voor de btw tot je ondernemingsvermogen. Wil je weten wat in jouw situatie het meest voordelige is? Neem dan contact op met je NOAB-adviseur.

Optie 1: De auto is privébezit of jij least de auto privé
De btw die je betaalt voor je autokosten (gebruik en onderhoud) mag je aftrekken. Als je least, mogen de kosten voor gebruik en onderhoud niet in de leasekosten zijn meegenomen.

Let op: dit mag alleen voor dat deel dat je de auto gebruikt voor belaste omzet. Heb je bijvoorbeeld een onderwijsinstelling en ben je daarmee vrijgesteld van btw en gebruik je je auto uitsluitend voor deze onderwijsactiviteiten, dan mag je ook geen btw aftrekken van je autokosten.

Let op: voor het privégebruik mag je geen btw aftrekken. De Belastingdienst ziet woon-werkverkeer als privégebruik.

Optie 2: De auto is ondernemingsvermogen of je onderneming least de auto
De btw over de aanschafkosten, leasekosten, gebruik en onderhoud zijn aftrekbaar. Wederom voor dat gedeelte waarbij je de auto gebruikt voor btw belaste omzet. Als je least, mogen de kosten voor gebruik en onderhoud niet in de leasekosten zijn meegenomen.

Let op: ook voor deze optie geldt, voor het privégebruik mag je geen btw aftrekken. De Belastingdienst ziet woon-werkverkeer als privégebruik. 

Btw en privégebruik

Over het gedeelte dat je je auto van de zaak ook privé gebruikt, betaal je btw. Ook hierbij wordt het onderscheid gemaakt tussen 500 kilometer per jaar privé rijden of niet. Rijd je minder dan 500 kilometer per jaar privé? Dan dien je dit te kunnen aantonen met een sluitende rittenadministratie.

Rijd je wel meer dan 500 kilometer per jaar privé? Dan bepaal je de btw die je dient te betalen over je privégebruik als volgt:

 • Je hebt wel een rittenregistratie: de Belastingdienst heeft een rekenhulp waarmee je de btw berekent over je privégebruik. Deze btw betaal je in de laatste btw-aangifte van het jaar.
 • Je hebt géén rittenregistratie: De te betalen btw-privégebruik bepaal je dan als volgt:
  • Bepaal je catalogusprijs, inclusief bpm en btw
   • Heb je géén btw afgetrokken toen je de auto kocht? Dan hanteer je een percentage van 1,5%;
   • Heb je wél btw afgetrokken toen je de auto kocht? Dan hanteer je een percentage van 2,7%;
   • Let op: Dit percentage geldt voor vijf jaar en gaat voor het eerst in in het jaar dat je de auto voor het eerst gebruikt. Na deze eerste periode van vijf jaar, neem je 1,5%.
  • Vermenigvuldig de catalogusprijs, inclusief bpm en btw met 1,5% of 2,7%.
  • Dit is het bedrag dat je aan btw dient te betalen over je privégebruik. Deze btw vul je in in de laatste btw-aangifte van het jaar.

Vragen

Heb je nog andere vragen over de auto van de zaak? Wil je berekenen wat voor jouw situatie het meest voordelig is? Neem dan contact op met je NOAB-adviseur.

Dit bericht wordt verzorgd door NOAB. BASO is NOAB gecertificeerd.

12 april 2018 | NOAB

BASO is een NOAB gecertificeerd administratiekantoor.