Hoe werkt het urencriterium?

Ben je ondernemer voor de inkomstenbelasting? Dan geldt in jouw geval het urencriterium. In deze blog zetten we op een rijtje wat het urencriterium precies inhoudt, welke uren meetellen, hoe je je uren het beste bij kunt houden, maar ook wat er gebeurt als je niet voldoet aan het urencriterium.  

Waarom is er een urencriterium?

Wanneer je ondernemer bent voor de inkomstenbelasting, kun je in aanmerking komen voor aftrekposten. Dit zijn aftrekposten die je van je winst voor belasting af mag halen. Hierdoor betaal je over een lager bedrag belasting en betaal je per saldo minder belasting. Je dient dan onder andere wel te voldoen aan het urencriterium.

Ondernemersaftrek

Het gaat in dit geval voornamelijk om de startersaftrek en de zelfstandigenaftrek. Ook bij de startersaftrek bij arbeidsongeschiktheid, aftrek voor speur- en ontwikkelingswerk, meewerkaftrek en stakingsaftrek geldt dat je moet voldoen aan het urencriterium om in aanmerking te komen. Deze laatste vormen van aftrekposten komen in de praktijk minder vaak voor. Daarom gaan we in dit artikel vooral in op de startersaftrek en de zelfstandigenaftrek. Wil je meer informatie over de andere soorten ondernemersaftrek, raadpleeg dan je NOAB-adviseur.

Om in aanmerking te komen voor de zelfstandigenaftrek en de startersaftrek dien je minimaal aan de volgende twee eisen te voldoen:

  • Je bent een ondernemer voor de Belastingdienst;
  • Je voldoet aan het urencriterium.

Let op: om tevens gebruik te kunnen maken van de startersaftrek gelden aanvullende eisen:

  • Je was in de afgelopen vijf jaar minimaal één jaar geen ondernemer voor de inkomstenbelasting;
  • Je hebt de afgelopen vijf jaar niet meer dan twee keer gebruikgemaakt van de zelfstandigenaftrek;
  • Er was in de afgelopen vijf jaar geen sprake van een geruisloze terugkeer uit een besloten vennootschap.

Wat is het voordeel?

Wanneer je voldoet aan bovenstaande eisen, waaronder dus het urencriterium, mag je een bedrag van je winst afhalen. Deze bedragen zijn voor 2017 vastgesteld op:

  • Zelfstandigenaftrek: € 7.280,- per jaar
  • Startersaftrek: € 2.123,- per jaar. Let op: de startersaftrek is een verhoging van de zelfstandigenaftrek, deze mag je dus bovenop de zelfstandigenaftrek gebruiken.


Hoe werkt het urencriterium?

Om in aanmerking te komen voor de ondernemersaftrek is het dus belangrijk om te voldoen aan het urencriterium. Het gaat er hierbij om dat je minimaal 1.225 uur per kalenderjaar besteedt aan je onderneming.

Heb je naast je eigen onderneming ook nog een vaste baan in loondienst? Om te kunnen voldoen aan het urencriterium is het daarbij van belang dat je meer tijd moet besteden aan je onderneming dan aan je baan in loondienst. Dit geldt overigens niet als je in één van de vijf afgelopen jaren geen ondernemer was.

Welke uren tellen mee?

1.225 uur klinkt als heel veel, maar hier vallen wel écht alle uren onder die je aan je onderneming besteedt. Dus niet alleen de uren die je aan klanten kunt factureren.

Denk bijvoorbeeld ook aan het opstellen van offertes, marketingactiviteiten, het bijhouden van je website of social media, reisuren of het bijhouden van de administratie.

Ben je zwanger? Dan tellen de uren die je niet gewerkt hebt over totaal 16 weken toch mee voor het urencriterium.

Nog een belangrijk aandachtspunt waar veel misverstanden over bestaan: wanneer je niet het hele jaar ondernemer bent, dien je tóch te voldoen aan de volle 1.225 uur. Start je bijvoorbeeld op 1 september je onderneming, dan dien je in de vier resterende maanden 1.225 uur aan je onderneming te besteden om alsnog in aanmerking te komen. Iets om rekening mee te houden als je starter bent.

Hoe houd je de uren bij?

Wanneer de Belastingdienst een controle uitvoert op het voldoen aan het urencriterium, dien je een controleerbare urenadministratie te overleggen. Het format waarin je deze uren hebt bijgehouden is geheel vrij.

Je kan je uren bijhouden in een Excelbestand. Let hierbij wel op dat je de uren zo specifiek mogelijk invult. Je urenadministratie moet namelijk toetsbaar zijn voor de Belastingdienst.

Ook veel softwarepakketten kennen een tool voor het bijhouden van je uren. Deze pakketten zijn doorgaans eenvoudig in gebruik en niet kostbaar. Overleg in dit geval met je NOAB-gecertificeerde adviseur welk pakket zij hiervoor kunnen aanraden.

Let op: wanneer je eenmaal die 1.225 uur in een kalenderjaar hebt gemaakt, hoef je in principe de extra uren daarna niet meer bij te houden. Dit is echter wel aan te raden, met name voor je eigen administratie en beter inzicht in je werkzaamheden.

Wanneer je niet voldoet aan het urencriterium

Een veelgehoord misverstand onder ondernemers is dat wanneer je niet voldoet aan het urencriterium, je niet classificeert als ondernemer voor de Belastingdienst. Dit is echter niet het geval. Niet voldoen aan het urencriterium heeft alléén effect op het recht op de genoemde ondernemersaftrek.

Vragen?

Heb je vragen over het urencriterium? Wil je weten of je in aanmerking komt voor het urencriterium? Neem dan contact op met je NOAB-administratie- en belastingadvieskantoor. Hier vind je een NOAB-kantoor in de buurt!

 

The post Hoe werkt het urencriterium? appeared first on NOAB-keurmerk.

Dit bericht wordt verzorgd door NOAB. BASO is NOAB gecertificeerd.

19 december 2017 | NOAB

BASO is een NOAB gecertificeerd administratiekantoor.